вторник, 20 июня 2017 г.

"Національні птахи країн світу"

У кожної держави є свої офіційні символи: прапор, герб і гімн. Але, крім традиційних «розпізнавальних знаків», є і народні – приміром, улюблений птах. Щоб «задокументувати» народну любов, 1960 року в Токіо на міжнародній конференції із захисту пернатих було введено поняття «національний птах».
У соцопитуваннях громадяни країн визначали найулюбленіших крилатих. Ну а мотиви вибору різні: десь вибрали гарних, десь рідкісних, а десь – із релігійних міркувань. Проте конференція 1960 року не просто затвердила поняття «національний птах», а й зобов'язала уряди країн особливо захищати й охороняти їх.
4 квітня в Глибоківській сільській бібліотеці пройшла інформаційна година "Національні птахи країн світу". У заході взяли участь діти молодших класів.
Для них бібліотекар Реіляну С. В. підготувала особливу інформацію про птахів-символів українського народу.
Улюбленим птахом є лелека. Його назвали на честь божества добра і кохання - Леля. Ну, а як відомо - від кохання народжуються діти. От і приносить їх у наші домівки лелека, тобто він є символом народження.
Журавель - названий «Божою птицею» або «птахом Сонця». Журавлині відльоти у вирій особливі. І не лише формою польоту - відомим журавлиним ключем або клином, а й самим змістом та метою осінніх та весняних перельотів. Коли люди бачать весняний журавлиний ключ, то кажуть, що це не журавлі, а «веселики» летять, (бо в слові «журавлі» є щось від жури - журби) та несуть з собою безжурну весну та щасливе літо.

Зозуля - символ суму і вдівства, весни і, водночас, нещастя, туги за минулим і страждань нерозважливої матері. Вона має віщий дар – «кукує» людині літа, щасливе або нещасливе заміжжя, тобто Бог доручив зозулі кувати довгі роки життя людям. Вперше почувши зозулю навесні, треба мати в кишені гроші, то будеш при грошах цілий рік. Вона першою вилітає у вирій і останньою звідти повертається, а це означає, що ключі від цього райського острова - у неї, тобто за легендою ключі від Вирію Бог доручив саме зозулі. Отже, зозуля у вирій вона повинна відлетіти раніше, щоб відкрити його для інших птахів. Тому не встигає вона висидіти пташенят і підкидає яйця в чужі гніздечка.

Ластівка - символ добра і зла; весни; відродження; щастя; матері, коханої дівчини. Вона - співучасниця долі. Ластівка - символ весни і відродження, добра і щастя. Вона - Божа пташка, а тому, вбити її - великий гріх; зруйнувати гніздо - накликати на себе велику біду. Благословенний той дім, на якому поселиться ластівчина сім’я. Божа благодать на ластівці через те, що в час, коли іудеї розпинали Христа, ластівки крали в них цвяхи. Ластівка є символом матері.
Соловейко - Свята і вільна Божа пташка, співець добра і кохання, символ весни і волі, високого натхнення і неперевершеного таланту. Виконати свою роботу так, як виконує свою соловейко, не здатен жоден інший птах. Навіть люди рівняються на нього, тому і кажуть про талановитого співака: «Співає, як соловейко!».
Діти відгадували загадки та вирішували кросворди. Наприкінці заходу була проведена вікторина "Птахи - наші друзі".
Всі учасники отримали для себе багато нової та корисної інформації.








Комментариев нет:

Отправить комментарий