вторник, 20 июня 2017 г.

«Як захистити себе від туберкульозу»
(експрес-інформація)
Всесвітній день боротьби з туберкульозом (World Tuberculosis Day) відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щорічно 24 березня - в день, коли в 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох (Robert Koch) оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.
 У 1905 році вчений отримав Нобелівську премію в галузі медицини.  
Туберкульоз - інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. І без відповідного лікування особа, хвора на активну форму туберкульозу, щорічно може заразити в середньому 10-15 осіб. В даний час щорічно туберкульоз забирає життя 1,6 мільйона чоловік, більшість з яких - жителі країн, що розвиваються.
 Символ Дня боротьби з туберкульозом - біла ромашка, як символ здорового дихання. В кінці 19 - початку 20 століть народилася ідея Дня Білої квітки, коли в Женеві вперше на вулиці вийшли молоді люди і дівчата зі щитами, посипаними квітами білої ромашки. Вони збирали пожертви для лікування хворих на туберкульоз.
До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом прийнято проводити різні благодійні заходи. Завдяки проведеній в нашій країні протитуберкульозної роботи в останні роки вдалося знизити ріст захворюваності і смертності населення від туберкульозу.
І все ж показники продовжують залишатися на високому рівні, відзначається зростання поширення туберкульозу з множинною лікарською стійкістю і туберкульозу, поєднаного з ВІЛ-інфекцією. Тому робота в даному напрямку ведеться постійно.
З 9 мільйонів чоловік, які щорічно захворюють на туберкульоз, 3 мільйони хворих не проходять лікування. Тому метою проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом є, перш за все, підвищення обізнаності населення планети про глобальну епідемію цієї хвороби і зусиллях по її ліквідації, про методи профілактики і боротьби з нею.

Саме таку інформацію було надано користувачам бібліотеки в Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз»



Комментариев нет:

Отправить комментарий